Re-integratie

Soms moet een werkgever onder de Wet verbetering poortwachter een re-integratietraject in gang zetten voor een zieke werknemer. Een beetje hulp kan dan welkom zijn, omdat je onverwachts tegen bepaalde vraagstukken aan kunt lopen. Daarbij kan ik de helpende hand in bieden. Ik geef advies maar kan het traject ook helemaal begeleiden.

 

Maatwerk voor werknemer en werkgever

Het re-integratietraject begint met een intake met werkgever en werknemer. Aan de hand van dit gesprek onderzoek ik de mogelijkheden op korte en middellange termijn. Daarna stel ik een re-integratieplan op dat past bij de situatie. Ik zoek altijd naar een duurzame oplossing en zorg voor maatwerk. Daarbij let ik op het belang van alle partijen. Daarnaast houd ik natuurlijk rekening met wettelijke verplichtingen en zorg ik voor een juiste verslaglegging.

 

Begeleiding vanuit ziekte naar (ander) werk

De re-integratie bestaat uit een drie-sporen-beleid. Het eerste spoor omvat de re-integratie terug naar eigen werk, bij de eigen werkgever. Dit traject kan bijvoorbeeld bestaan uit een goede planning om het aantal uren geleidelijk weer op te bouwen, of een advies om de werkzaamheden anders en duurzamer in te richten.

Is een werknemer langdurig niet in staat om zijn eigen werk wegens ziekte uit te voeren en is terugkeer bij zijn eigen werkgever niet meer mogelijk, dan is passend werk bij een andere werkgever de volgende optie. Mijn begeleiding tijdens dit tweede spoor komt voort uit een op maat gemaakt re-integratieplan. Het traject kan bestaan uit een of meerdere van de onderstaande onderdelen:

 

  •  

    Meestal duurt de re-integratie in een tweede-spoor-traject minimaal 6 maanden en maximaal 12 maanden.

     

    Het derde spoor van een re-integratietraject is er voor de werknemer die na twee jaar van arbeidsongeschiktheid nog geen passende werkplek heeft gevonden. Dit spoor wordt ingezet als de werkgever eigenrisicodrager is voor de WGA-uitkering. Sommige organisaties zijn hier namelijk nog tien jaar voor verantwoordelijk en het kan dan nuttig zijn voor een werkgever om hier ook tijd en begeleiding voor in te schakelen.

     

    Kennismaken?

    Benieuwd naar de mogelijkheden? Een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking is zo gemaakt! Neem daarvoor contact met me op.