Outplacement

Een outplacementtraject is een periode van begeleiding van een werknemer naar een nieuwe baan. De aanleiding voor zo’n traject is vaak (dreigend) ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat de werkgever (om welke reden dan ook) niet met de werknemer verder wil.

 

Outplacement heeft zowel voor de werknemer als voor de werkgever voordelen. De werknemer krijgt passend advies en vindt vaak sneller een nieuwe baan. De werkgever geeft door het verstrekken van outplacement invulling aan zijn wettelijk vastgelegde verantwoordelijkheid tot goed werkgeverschap. Het recht op outplacement van de werknemer legt een organisatie vaak vast in een sociaal plan of vaststellingsovereenkomst.

 

KP Loopbaanadvies is gespecialiseerd in de begeleiding van werknemers bij deze transitie naar nieuw werk. Ik bied ondersteuning en heb ook aandacht voor het eventuele ‘rouwproces’ van het verlies van de huidige werkzaamheden of werkomgeving. Maar daarna gaan we natuurlijk zo snel mogelijk in op de kansen en mogelijkheden die de werknemer nu heeft.

 

Koersonderzoek

Vaak gebruik ik hiervoor als methode het ‘Koersonderzoek’, waarbij de werknemer gestimuleerd wordt in het vormgeven van zijn eigen toekomst. De oriëntatiehierbij ligt op de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik?’. Op basis daarvan maken we een actieplan wat je de komende tijd gaat doen. Die stappen zetten we uit op een tijdslijn. Daarbij kun je denken aan beroepenoriëntatie, scholingsadvies en heel concreet: sollicitatiebegeleiding.

Sollicitatiebegeleiding

Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek? Hoe zorg ik dat mijn brief er uitspringt zodat ik word uitgenodigd voor een gesprek? Hoe kan ik mijn gespreksvaardigheden vergroten? Ik lees over netwerken, maar hoe leer ik de juiste mensen kennen?

 

Herken je deze vragen en ervaar je deze of vergelijkbare problemen met betrekking tot solliciteren? Dan kan sollicitatiebegeleiding voor jou een goede hulp of opstap zijn.

 

Tijdens het traject van sollicitatiebegeleiding worden je vaardigheden getraind voor:

  • het schrijven van een goede sollicitatiebrief en een goed CV. Deze vormen de basis voor je sollicitatie;
  • het vinden van de minder zichtbare vacatures, naast de vindbare vacatures op internet en de geprinte media;
  • het opbouwen van netwerken, binnen je eigen kring, maar ook op LinkedIn en bijvoorbeeld op banenbeurzen. Je leert ook wat de waarde van het netwerken voor jou kan zijn;
  • het sollicitatiegesprek. Je bereid je voor door de meest voorkomende lastige vragen te oefenen en er voor te zorgen dat je jezelf goed presenteert.

 

Sollicitatiebegeleiding zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent, vaker zult worden uitgenodigd voor een gesprek en dat je je geen grote zorgen meer maakt over het sollicitatiegesprek.

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over outplacementbegeleiding en de mogelijkheden van sollicitatiebegeleiding? Neem dan gerust contact met mij op.